O MLEKU WIELBŁĄDZIM
Przez wieki mleko wielbłądzie było używane przez koczowników w celach leczniczych. Swoim składem jest najbardziej zbliżone do mleka matki, zawiera 10 razy więcej żelaza i 3 razy więcej witaminy C niż mleko krowie, jak podaje Huffington Post. Wykazuje silne właściwości antybakteryjne, usprawnia system odpornościowy, ma niską zawartość laktozy.
Sfermentowane mleko wielbłądzie wciąż jest stosowane m.in. w Kazachstanie podczas leczenia gruźlicy. Naukowcy rozpoczęli również badania dotyczące zastosowania mleka w leczeniu choroby Leśniowskiego-Crohna, raka piersi i autyzmu, najbardziej obiecujące okazały się wyniki badań dotyczące cukrzycy. Dr. Agrawal z Bikaner Diabetes Care and Research Centre w rozmowie z Huffington Post wyjaśnia, że spożycie wielbłądziego mleka przy cukrzycy typu I zredukowało znacznie dawkę insuliny niezbędnej do utrzymania długotrwałej kontroli glikemii. Wynika to z faktu, że mleko wielbłądzie wykazuje właściwości podobne do insuliny.
Badania naukowe udowodniły, że mleko wielbłądzie ma znacznie więcej zastosowań:
- cholesterol w nim zawarty jest znacznie mniejszy niż w mleku kozim czy krowim
- poziom potasu, magnezu, żelaza, miedzi, manganu, sodu i cynku jest wyższy niż w mleku krowim
- mleko wielbłądzie zawiera 3 razy więcej witaminy C i 10 razy więcej żelaza niż mleko krowie
- regularne picie mleka pomaga zwalczyć impotencję
- zawiera sześć niezbędnych dla zdrowia człowieka kwasów tłuszczowych
- zawiera wysoką ilość lanoliny, która poprawia koloryt skóry i redukuje zmarszczki
- wzmacnia system odpornościowy
- jest łatwo przyswajalne przez osoby cierpiące na nietolerancję laktozy
- mleko wielbłądzie mogą również spożywać osoby cierpiące na zapalenie czy nowotwór wątroby
- pomaga kontrolować wysokie ciśnienie krwi
- pomaga w leczeniu miażdżycy i osteoporozy.
Źródło: http://www.huffingtonpost.com/philippa-young/camel-milk-the-biggest-hu_b_773016.html
Jest najlepszym mlekiem zwierzęcym, a ze względu na właściwości i przyswajalność - często porównywane jest do mleka ludzkiego.
Oto najistotniejsze korzyści zdrowotne związane ze spożywaniem mleka wielbłądziego:
1) zapobieganie cukrzycy,
2) wspieranie prawidłowego działania układu immunologicznego,
3) pobudzanie krążenia oraz regulowanie pracy serca,
4) przeciwdziałanie niedokrwistości,
4) niwelowanie zachowań autystycznych,
5) zmniejszenie reakcji alergicznych,
6) pobudzanie wzrostu i rozwoju ze względu na wapń i jego przyswajalność,
7) zapobieganie chorobom autoimmunologicznym np. Crohna, stwardnienie rozsiane,
8) działanie przeciwutleniające,
9) opóźnianie procesów starzenia,
10) wspomaganie odchudzania.
Skład mleka wielbłądziego
Wartości odżywcze na 100 ml mleka
Białko (g/100g) |
3,4g |
Tłuszcz: (g/100g) |
4,2g |
nasycone kwasy tłuszczowe |
43% |
Laktoza (g/100g) |
4,3 |
Sól (g/100g) |
0,9 |
Wartość energetyczna |
222 kj / 53 Kcal |
Wartości minerałów i witamin w 100 ml mleka
Minerały |
|
Witaminy |
|
Na (mg%) |
36 |
Thiamine (mg%) |
0,03 |
K (mg%) |
60 |
Ryboflawina (mg%) |
0,04 |
Ca (mg%) |
132 |
B6 (mg%) |
0,05 |
Mg (mg%) |
16 |
B12 (mg%) |
0,0002 |
Zn (mg%) |
0,4 |
B3 (mg%) |
0,046 |
Fe (mg%) |
0,04 |
B5 (mg%) |
0,09 |
Cu (mg%) |
0,02 |
Vitamine E (mg%) |
0,027 |
Mn (mg%) |
0,02 |
Vitamine C (mg%) |
3,6 |
P (mg%) |
58 |
Vitamine A (I.U) |
129,1 |
Cl (mg%) |
0,16 |
Karoten (mg%) |
0,029 |